SOLVIKSHUS

  Historien om Solvikshus

  I början av 80-talet ritade arkitekt Bo Ulmås det första solenergihuset som byggdes som ett experimenthus i Växjö, eller rättare sagt - det var två likadana hus som byggdes - ett med solenergi och ett utan solenergi, och sedan jämförde man energiförbrukningen efter ett år. Solenergihuset var överlägset det mest energieffektiva huset!

  Men, marknaden var inte riktigt mogen för ny teknik och nya energilösningar, men det är den nu. Hela vårt samhälle måste förnyas vad det gäller både energiproduktion och energikonsumtion, och vad kan då var bättre än att bygga hus som skapar sin egen energi!


  Redan för 2 500 år sedan byggdes solhus i Grekland. Och inte nog med det hela städer planerades och byggdes med utgångspunkt från solen som energikälla för byggnadernas uppvärmning. Motivet till detta var lika enkelt som det är idag - tillgången till andra energislag var både kostsam och begränsad. Det som då gällde för grekerna vart inte olja och el utan träkol och ved. Exempel på en solstad är den forntida grekiska staden Priene där husen byggdes så att den lågt stående vintersolen kunde lysa långt in i husen för att värma de massiva stenväggarna som sedan lagrade värmen. Sokrates, citerad av Xenofon i "Memorabilia" uttalade sig på följande sätt om solhusen "I hus vettande mot söder tränger vintersolen långt in i portiken, medan sommarsolens bana går rakt över våra huvuden och husens tak så att svalkande skugga uppstår." Källa "A Golden Thread" av Ken Butti och John Perlin.


  Tekniken att använda solen som uppvärmning är således inget nytt, utan har använts av mänskligheten i årtusenden. Om vi tittar på lite mer modernare sätt att använda solenergi så kan vi kika ner mot Tyskland till exempel som har använt solenergi och solceller i nästan 50 år vid det här laget. I Tyskland är det över 5 miljoner hushåll som producerar sin egen el med solceller på hustaken. Även Kina ligger i framkant med solteknik men där är det staten som äger ett antal gigantiska solparker som producerar el. Med detta sagt förstår ni att vi här i Sverige ligger långt efter i användandet av solenergi, men nu är det banne mig dags att ändra på det! Alla kan ha solceller på sitt hus - på taket, på fasaden eller på garaget eller en egen liten solpark i trädgården. Tekniken finns och kostnaden för solceller har sjunkit med 70% på 10 år. Dessutom kan man få bidrag för att installera solceller från Energimyndigheten.


  Och visst känns det helt naturligt att använda helintegrerade solceller på taket i nyproducerade hus - det är bra både för miljön och plånboken. Taken håller nämligen i minst 40 år och producerar således massvis med energi gratis. Ett tak med integrerade solceller är inte bara snyggt utan kostar heller inte mycket mer än ett vanligt tak. Och i kombination med passiv solenergi från orangeriet, där solen värmer solrummet som sedan fördelas ut i huset antingen som värme eller kyla, är det ett boende med mycket hög komfort och låga energikostnader.

  Orangeriet med sin placering centralt i huset höjer boendemiljön på ett mycket påtagligt sätt genom att du kan odla växter, örter och grönsaker året om, du kan använda det som spa med ett bubbelbad, eller som ett härligt vintergrönt allrum eller matrum med frodig växtlighet. Orangeriets placering i anslutning till köket gör det enkelt att producera örter och andra grödor året om och du behöver inte ens gå ut för att skörda! Eller så kan du skapa en medelhavsträdgård med fikon, apelsin, oliv och blåregn för härliga slappa stunder i din egen oas - det finns oändliga möjligheter att njuta av ditt solenergihus.